Anaerobia
2022
In collaboration with Sophie Rochat and Clotilde Wuthrich. Images created with Antonio Mucciolo, Electron Microscopy Platform (PME), UNIL.
The installation Anaerobia proposes to consider fermentation as an artistic medium in its own right, alongside ceramics. The links between the two are numerous: their methods and gestures, the relationship between content and container, and the physico-chemical transformations that occur through firing in ceramics and through microorganisms in fermentation.
The tension between the presentation of images from scientific research and objects stemming from artistic and domestic practices invites us to reflect on our relationship to food and to living systems, as well as on the making of art and knowledge. It also raises questions about the relationships between these different fields—which we tend to separate: how can we coexist, collaborate, and care for, create with, and learn from the microorganisms that surround us?
Installation: Glazed stoneware jar, fired at 1250 °C, diameter 28 cm, height 35 cm, red cabbage in fermentation. Digital prints and plant-based dyes on natural textiles (silk and cotton) in various formats.
L’installation Anaerobia se propose de considérer la fermentation comme un médium artistique au même titre que la céramique. Leurs liens sont en effet multiples : leurs méthodes et leurs gestes, le rapport du contenu au contenant, les processus de transformations physico-chimiques par la cuisson pour la céramique et des micro-organismes pour la fermentation.
La mise en tension entre la présentation d’images issues du domaine scientifique et d’objets issus de pratiques artistiques et domestiques nous questionnent sur notre rapport à notre nourriture et au monde vivant autant qu’à la fabrique de l’art et de la connaissance, ainsi qu’aux relations entretenues entre ces différents domaines que nous avons tendance à distinguer : comment cohabiter, collaborer et prendre soin, créer et faire connaissance, avec les micro-organismes qui nous entourent ?



